Vrcholem a asi i jednou z nejnáročnějších částí příprav na minibrabčákovu oslavu, byla výroba dortu. Sice tady pro vás nemám recept, ale třeba někomu pomohu v inspiraci a ukázkou, jak jsem postupovala při výrobě a zdobení já:)

Od začátku, kdy jsme oslavu naplánovali až do samého konce, jsme vlastně netušili, kolik přijde přesně lidí. Odhadovali jsme, že ve školce je nějakých 18 dětí, kteří by případně přišly i s rodiči a sourozenci. Takže pokud by přišlo jen 12 dětí, tak dalších cca 20 by přišlo jako doprovod.

Každopádně nebudeme si nic nalhávat. I kdyby přišlo všech 18 dětí s rodiči a případně sourozenci, takže cca 60 lidí, dort by stačil pro všechny:)

Veškeré přípravy jsem dělala potají, když byl minibrabčák ve školce a naplánovala jsem to tak, abych hotový (již v naší lednici neuskladnitelný a snadno prozraditelný) dort odvezla do chladící místnosti přímo v místě konání

Celková příprava trvala 12 hodin a rozložila jsem ji do 2 dnů. Upekla jsem 6 velkých korpusů a nařezala je dohromady na 13 pater.

Korpusy jsem připravila i s náplněmi. Všechny korpusy jsem ještě navlhčila cukrovým roztokem. Jednotlivě je důkladně zadělala do potravinové folie.

TIP: Zvlhčením korpusů a následným zamrazením dosáhnete nejen lepších výsledků při budoucím zdobení, ale také je po rozmrazení dort vláčný a piškot jemnější.

O 2 dny později jsem korpusy vyndala a začala tvarovat do budoucí podoby, což měla být sopka s lávovým polem.

Už při pečení jsem jednotlivá patra uvnitř barvila tak, aby po rozkrojení byla stejně barevná, jako magma pod povrchem sopky a země. 

Když byl hotový tvar sopky, začala jsem vyřezávat tok lávy po povrchu sopky a lávového pole. Zbytky nařezaných korpusů i s náplněmi jsem pak promnula v těsto, ze kterého jsem udělala val spojující sopku a pole.

Věděla jsem, že část dortu (lávové pole) budu chtít pokrýt fondánem a část (sopku) polévat hustou čokoládovou polevou.

Následovalo polévání sopky čokoládou. Možná se ptáte, proč jsem neudělala i vrchní díl pomocí fondánu? Viděla jsem ukázky některých dortů “sopek”, které byly z fondánu, ale i po ozdobení je fondán velice hladký a nepřirozený, jakožto sopka. Takže proto:)

Čokoládový povrch podtrhne všechny nerovnosti a výřezy, které jsem dělala na korpusovém základě. Takže zrovna u tématu sopky čokoláda podpoří samotné vzezření drsného povrchu právě explodující sopky.

Zvolila jsem tentokrát kupovaný fondán a i některé další součásti výzdoby v hradeckém obchodu Dortisimo. Paní prodavačka sice nepůsobí úplně vřele, ale ve skutečnosti vám se vším poradí a je i ochotná.

Nicméně si fondán většinou vyrábím sama a po zkušenosti s tím kupovaným u toho i zůstanu:D. Kdybych neměla po boku Brabčáka se svými svaly, tak bych z toho kamene těžko kdy udělala tvárnou hmotu.

Seženete tady ale i perfektní prachové barvy, formy, formičky, prskavky, podnosy (já si ho musela vyrobit pro tak velký dort), barevné čokolády, zdobení a mnohé další.

Zatímco tedy Brabčák mnul fondán do poddajné formy, já vyšlehala jemný máslový krém na potření spodního dílu dortu, a poté ho potáhla fondánem.

Krémem jsem potřela i val z těsta z odřezaných korpusů. Na tento krém jsem speciálně jako povrch, nakoupila čokoládové kamínky, které jsem nyní mohla k těstu přilepit.

TIP: Pokud chcete lepit cokoliv na hladký povrch dortu, kupte si cukrářský transparentní gel. Naneste, přidržte a je to:)

Na vytékající lávu jsem použila několik druhů čokoládových polev. Vše bylo vytvořeno z bílé čokolády, kterou jsem natřikrát barvila do odstínů žluté, oranžové a červené barvy. Polévala jsem dort přesně v opačném barevném pořadí, aby tmavé odstíny nepřekryly ty světlejší.

Dosáhla jsem tak přirozenějšího vzezření vytékající lávy, valící se přes lávové pole.

Ze zbytků polevy jsem vytvořila odlitím několik dinosaurů na ozdobu. Byly to parasaurolofové, kteří ale rychle na teple táli.

Další dinosaury na ozdobu jsem vytvarovala ručně ze zbytku fondánu a nabarvila je prachovými potravinářskými barvami, se kterými se dá jemně stínovat. 

Asi nejtěžší bylo vytvoření palem/stromů na dort. Dělala jsem je asi 4x a myslím, že když dort v restauraci přinesli, tak stejně listy z jedné palmy ležely spadlé na dortu.

Brabčák vytvořil z bílého fondánu, který jsem jemně obarvila kakaem, aby vypadal jako kámen, nápis s minibrabčákovým jménem.

Zbývalo již jen znovu sáhnout po máslovém krému a potravinářském lepidlu a všude kolem dokola “zarámovat” scenérii trubičkami, což vypadá jako plot z klád dřeva.

S pomocí dinosauřích hraček jsem ještě do fondánu udělala pár stop, umístila dinosauří svíčky a jednu velkou 5-ku nahoru a bylo to:)

Teď jen převézt 18-ti kilový dort do restauračního chlaďáku nepoškozený a je to:)

Hodně jsem přemýšlela nad podáváním dortu a výsledného efektu chrlení lávy. Chtěla jsem vymyslet takovou variantu, kde by sopka chrlila jahodový, višňový džem nebo gel, ale konstrukce takového dortu za pomoci podtlakové pumpičky s přívodem CO2, aby láva bublala ven z dortu byla prostě už moc komplikovaná🙂

Druhá varianta byla ještě méně přitažlivá. Mezi další experiment s lávou můžeme řadit i spojení jedlé sody a vinného octa, kdy by z dortu vylétla pěna. Ale chuť takového dortu si nechci ani vyzkoušet a navíc…pěna? Jako fakt? Sorry jako, ale pěna ze sopky prostě nelétá:D

Zůstala jsem tedy nakonec sice u primitivního, ale nejefektivnějšího řešení s pomocí dortových prskavek. Ve stylu Ockhamovy břitvy, že nejlepší řešení je vždy to nejjednodušší, jsme podle mého názoru uspěli se vší parádou:)

Tak to je z minibrabčákovy dinoparty již asi vše:) Měli jsme zde spoustu soutěží, dalších experimentů, závodu vlaštovek (pteronodonů) a jednoduše dětského hraní na pět oslav, ale už jsme řekli dost, abyste se nechali inspirovat tímto tematem také:)

Tak další oslava nás čeká v listopadu, až bude slavit naše baby girl svůj první rok🙂 Ale nebojte, dort pro 60 lidí už dělat nebudu…možná:)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here