Blíží se nám po pampeliškách další sbírací období a to bezové. Ve chvíli, kdy uvidíte nádherně bíle obsypané bezové keře, je ten správný čas na jejich sběr a vytváření sirupu. Jak na to si ukážeme v jednoduchém receptu:)
Bezinkový sirup
2017-05-19 16:25:03
Velice jednoduchý recept na bezinkový sirup:)
Prep Time
24 hr
Cook Time
30 min
Total Time
24 hr 30 min
Ingredients
- 30 velkých květenství
- 2l vody
- 2kg cukru (krystal řepkový nebo třtinový)
- 1 citron (s neošetřenou kúrou)
- 2 lžičky kyseliny citronové
Instructions
- Květenství opláchněte.
- Vložte do nádoby, přidejte nakrájený citrón a zalijte 2l vody a nechte přes noc macerovat.
- Sceďte nálev přes jemnější cedník, případně sceďte vícekrát do hrnce. Můžete květy i citrony pořádně vyždímat pro silnější chuť.
- Začněte ohřívat na plotně či v robotovi a přidejte cukr.
- Rozpusťte cukr a podle vlastních nároků na hustotu si přizpůsobte délku ohřívání.
- Můžete i nemusíte sirup vařit, ale i tak maximálně minutku.
- Při chladnutí přidejte kyselinu citronovou.
- Zamíchejte a můžete plnit sklenice, lahvičky, cokoliv dobře uzavíratelného, co jste si připravili.
Notes
- U všech květových sirupů a medů platí pravidlo 1:1, čili použijte 1l na 1kg cukru.
Kreativní Brabec https://kreativnibrabec.cz/