Fialka neboli Violka vonná je krásná, vonná květinka, která nás poctí svou návštěvou vždy v období jara, především v dubnu. Jako malá jsem si vždy s příchodem fialek uvědomila, že moje maminka bude mít brzy svátek a fialky jsem jí rovnou natrhala, protože je má ráda a je to stará bylinkářka. A bylinkářka přesně ví, co s fialkou na jaře udělat.
Na úvod
Je totiž ideální k užití v kuchyni i vaší domácí lékárničce. Ať již jako lehké projímadlo, nebo jako balzám na pocuchané nervy a spaní. Využít se dá hned několik částí této bylinky, květ, lítsky i kořeny.
V kuchyni je využívána již od pradávna. Nebudu tu dlouze zdržovat historií, ale neodpustím si alespoň poznámku o tom, že díky své sladké chuti byla fialka dříve náhražkou sladkostí pro naše malá ptáčátka.
Cukrové fialky
My se budeme věnovat právě užití jako sladkosti i dnes a to hned tím úplně nejjednodušším receptem.
Nadechněte se a v klidu si vyrazte na procházku. Fialka roste na slunných mýtinách či u cest. Sílu fialek a jejího aroma indikuje sytost fialové barvy.
„Jednoduše řečeno, čím fialovější, tím vonnější.“
Až nasbíráte alespoň hrst fialek, tak se můžete vydat domů. Připravte si šálek krystalového cukru a nádobku, kterou budete moci zavřít a utěsnit. Fialky si s cukrem promíchejte a nasypte do nádobky, tu poté jednoduše uzavřete a za několik dní budete mít vynikající provoněný cukr.
Sladké fialky i provoněný cukr můžete používat do čaje nebo cukrovinek. Perfektní jsou v ovocném salátu bez dalšího cukru.